Grija de sine: Fizic

Grija de sine este un concept personal. În primul rând înseamnă să nu îţi faci rău, să te tratezi şi să ai grijă de tine aşa cum ai avea de cea mai dragă fiinţă de pe pământ.

Sunt mai multe domenii la care putem fi atente, pentru mine, următoarele 8 sunt importante:


-          Fizic – avem impresia că suntem doar fiinţe gânditoare şi de cele mai multe ori ne ignorăm nevoile corpului în care trăim. Emotiile se simt in corp, iar emotiile ne fac sa ne simtim vii, sa avem amintiri. Emotiile se stocheaza in corp, traumele sunt in corp. Corpul de obicei este primul si cel mai neglijat, ne purtam cu el ca si cu debaraua de langa holul de la intrare. Aruncam imediat tot ce nu vrem sa vedem inauntru si trecem mai departe. Vedem imagini pe Pinterest  cu debarale aranjate si ne propunem sa ne ocupam si noi intr-o buna zi. Asa si cu corpul, il ignoram, fortam, infometam (chiar daca mancam in exces lucruri fara valoare nutritionala), insetam, tinem nemiscat, obosit, si el este bun si bland cu noi, nu se imbolnaveste, nu intepeneste si ca un copil care nu ne cere nimic, se bucura de fiecare lucru bun oricat de mic primeste.

Corpul are nevoie de:

o   Spaţiu în care să trăiască: casă, haine şi papuci confortabili, cosmetice, produse de curăţenie. În toate,  MAI PUTIN INSEAMNA MAI MULT. MAI SIMPLU INSEAMNA MAI BINE.

o   Mişcare: corpurile sunt făcute să se mişte nu să stea 10 ore pe scaun la un birou. Să merg, să fac yoga, pilates, stretching. In primul rând să merg (plăcut, în natură, ascult muzica care îmi place, eventual fac asta cu o prietenă)

o   Mers la toaletă la timp, nu amânat ca să nu ne întrerupem din activităţile foarte importante (uneori 12-14 ore)

o   Odihnă – aceasta este şi pentru corp şi pentru psihic. Să dorm suficient, să îmi accord momente de respiro, să fac din odihnă o prioritate şi nu un lux. 

o   Băut apă când ne e sete (sunt atăt de invăţată să trag mai departe şi să-mi ignor nevoile, încât simt setea abia când mi se face rău). E o nevoie ce trebuie învăţată, ascultată. Băut apă dimineaţă şi apoi 1,5 l pe parcursul zilei

o   Mâncat sănătos, gustos, simplu. Vara e minunată pentru asta. Să mănânc sănătos e ce ar fi mâncat şi bunica în mare parte. Din păcare fac parte din categoria celor care se alină cu mâncare. Mâncarea şi-a pierdut din personalitate, din scopul de a ne hrăni corpul şi mintea. Se rezumă de cele mai multe ori in a-mi umple un gol, la senzaţia de preaplin, la plăcerea imediată urmată de starea de rău. Să mă hrănnesc, să indeplinesc nevoile de hrană a corpului, nu poftele (sunt ok şi acestea, atâta vreme cât păstrez proportia 80, 20) şi nu invers.

Love, Anca


Comentarii

Postări populare